Mogelijkheden

Het mooie van een tafel geproduceerd door authentieke tafels is dat deze dubbel uniek zijn. Hout is een organisch product en het duurt vele jaren voordat een boom dik genoeg is voordat deze geschikt is om tot tafel te bewerken. Pas na het zagen van de stam geeft deze zijn ware schat prijs.  Door de jaren heeft zich een unieke ‘tekening’ gevormd afhankelijk van de bodemgesteldheid en het klimaat waardoor elke boom uniek in zijn soort is.

Na het drogen volgt het productieproces en hier komt het tweede unieke aspect om de hoek kijken. De vele variaties in onderstel, kleur, hout – of ‘eikensoort’ en afmeting zorgt dat er van elke tafel geen tweede is. Om u te helpen uw wensen helder voor ogen te krijgen hebben wij een aantal opties hieronder weergegeven. Heeft u echter nog een origineel idee dat er niet tussen staat? Wij werken graag mee aan de uitvoering ervan.

Houtsoort

Er zijn vele houtsoorten geschikt om tot tafel verwerkt te worden. Denkt u aan noten, essen, kersen, esdoorn, ype en uiteraard eiken. Ook meer exotische soorten als jatoba, afzelia, wenge, en iroko zijn mogelijk. Het meest gebruikt is echter eiken. Standaard is het mogelijk om een eiken tafel in nieuw of oud eiken te maken. Nieuw eiken is nog ongebruikt daar waar een oud eiken tafel gemaakt word van hout dat al een leven achter de rug heeft. Dit houd heeft vaak dienst gedaan als balk in een schuur of als wagonvloer. Dit eiken heeft hierdoor extra ‘karakter.’

oudeikenblad

Oud eiken

 

Onderstel

Een tafel bestaat natuurlijk niet alleen uit een blad maar ook uit een onderstel en ook hierin zijn de mogelijkheden legio. Een onderstel word gemaakt van staal, hout, beton of een combinatie hiervan.  De stalen onderstellen zijn in elke ral kleur verkrijgbaar en u kunt kiezen of u deze in rvs, geroest of mat of glanzend wilt. Wij kunnen in principe elk onderstel maken en denken graag met u mee.

Kleur

Elke tafel die onze werkplaats verlaat is behandeld met een lak, wax of olie. Dit om u tafel vuil- en vochtafstotend te maken. U kunt kiezen voor een transparante behandeling waardoor het hout zijn oorspronkelijke kleur behoud maar het is ook mogelijk om het hout te ‘kleuren’. Vooral het wat meer ‘neutrale’ eiken is hier zeer geschikt voor. De afgelopen jaren waren natuurlijke kleuren de trend maar in principe is het mogelijk om uw tafel in elke gewenste kleur te leveren. Kijkt u hieronder alvast naar verschillende voorbeelden en kleurwaaiers voor inspiratie.

Afmetingen

Hier kunnen wij kort over zijn. Dit is geheel afhankelijk van uw wens. Afhankelijk van de door u gewenste lengte en breedte kunnen wij zo nu en dan ook tafels leveren die gezaagd zijn uit 1 stuk. Neemt u contact op om de mogelijkheden te bespreken.